Ga naar de inhoud

Ontstaan

Historie Ureterp


In de 17e eeuw werd begonnen met het graven van een vaart, de Oerterper Feart. In eerste instantie druk gebruikt voor het vervoer van turf, in latere jaren meer voor vrachtvervoer. De eerste winkels in Ureterp concentreren zich in eerste instantie dan ook rond de Feart. 7e eeuw werd begonnen met het graven van een vaart, (De Feart).

Jarenlang, tot in de Tweede Wereldoorlog is de Oerterper Feart de belangrijkste verkeersader van het dorp geweest. In 1954 wordt begonnen met de ruilverkaveling. Mede hierdoor en vanwege het feit dat het vervoer over de weg het wint van het vervoer over water, wordt de Feart in 1963 gedempt.

Er lagen nog geen bruggetjes over de wijken: een plank was alles. In latere jaren werden vanwege de veiligheid meerdere bruggen over de Feart gebouwd. Één hiervan is de Griene Brêge gelegen in het verlengde van de Kerklaan richting Drachtster Compagnie.

Bos, heide en zandpaden
Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar tot 1900 was Ureterp omgeven door veel bos en heide, de wegen bestonden uit zandpaden. Ureterp dankt zijn groei voor een groot deel aan het afgraven van het veen. Veel mensen waren werkzaam in de vervening. Het leven was zwaar in deze tijden. Vanaf 1900 begon men de grond om Ureterp in cultuur te brengen. Het werk verplaatst zich dan meer naar het in cultuur brengen van de afgegraven grond en de veehouderij.

Ureterp ontsloten
Vanaf halverwege de 19e eeuw begint de vooruitgang in Ureterp echt door te zetten. De wegen worden verhard, de eerste zuivelfabrieken worden gebouwd. In 1930 verschijnen de eerste bussen in het dorp. In Drachten komt een tramverbinding met Leeuwarden (1890) en later met Groningen (1912) tot stand. De wereld om Ureterp wordt ontsloten.
Na de eerste Wereldoorlog (1914-1918) zet de vooruitgang door. Veel nieuwe huizen worden gebouwd. De Tweede Wereldoorlog heeft een terugslag tot gevolg, de oorlog gaat niet ongemerkt voorbij aan Ureterp. Voor een aantal mensen is dit na de oorlog een reden om te emigreren naar bijvoorbeeld Canada.


© 2024, Genealogie Groen. All rights reserved.
Last database update 3 januari 2024
Terug naar de inhoud